2013. május 27., hétfő

Terhességi tesztek

Most akkor megint egy kis informatív poszt kezdőknek :)




A terhességi teszt hatalmas buli, ha tudod helyén kezelni a dolgokat, és nem elkeseredni a "hómező" láttán (amikor csak  a kontroll csík jelenik meg), mókás pillanatokat okozhat, hogy a héten már ötödjére pisiled le a karod, mert persze egy teszt az nem teszt, ezért ha pozitív, ha negatív, tesztelsz és tesztelsz és tesztelsz:)

Na de az elejéről. 

Először is, tegyük fel, hogy babát terveztek, ergo tudatosan készültök, tehát a havi ciklusod környékén feleszmélsz, mi van HA most kimarad...? Ha olyan türelmetlen és kíváncsi vagy, mint én, lehet előbb is ellősz egy tesztet, hátha...Alapvetően azt mondják a hozzáértők, akkor érdemes tesztelni, ha nem jött a havi nem várt, előtte igen valószínű a negatív eredmény. Ennek az a magyarázata, hogy a teherbeesés folyamata meglepő módon nem egy nap. Normál, 28 napos ciklus esetében kb. így néz ki: megjön a menstruáció, tart 5 napig, a menses első napjától számított 12-15. nap körül a legtermékenyebb a nő, ekkor van a peteérés (ovuláció), tehát ha ekkora vannak együtt, és a jó szerencse is úgy akarja, innen indul a folyamat. 7-12 nap a beágyazódás, tehát ennyi idő alatt ér el a megtermékenyített petesejt a helyére, és fúrja be magát. Ha kiszámoljuk, lehet látni, hogy ki is jött kb. a 28 nap. A teszttel kimutatható hcg hormon termelődése beágyazódáskor kezdődik. Az első legtutibb jel tehát a menstruáció kimaradása, illetve ekkor még csak késése:)

Na már most. Babát aktívan tervező hölgyeknek ajánlom, tartsanak otthon tesztet, annál rosszabb nincs, mint amikor rájövünk, hogy késik, de teszt meg sehol, nekünk meg kellene a reggeli pisihez:)

Hol vehetünk tesztet?
Szinte bárhol. Tesco, Auchan, gyógyszertárak, DM és más drogériák és az internet. Netről rendelni érdemes, mert nagyon olcsóak, és jó minőségűek (vateráról a legjobb, ahol látni az eladó megbízhatóságát). 
Nem nagyon van manapság már rossz teszt, azt szokták mondani, a fals pozitív nagyon ritka, a negatív teszt, amiből később baba lesz, sokkal többször előfordul, ennek okai pl. amit fent is írtam, hogy korai volt, vagy az is, hogy nem mindenki egyforma, és a teszt felhasználója nem termel olyan gyorsan annyi hcg hormont. A tesztek nagyon része 20-as (20 mlU/ml hcg hormont mutat már ki), ami az érzékenységét jelenti, ennél érzékenyebbek a 10-es tesztek, de gyakorlatilag alig észrevehető a különbség. 

A hcg hormon termelődését jól mutatja ez a kis összefoglaló:

(mlU/ml = jelentése: hány milliegységnyi HCG hormon van 1 milliliternyi vizeletben)

3. hét 5 – 50 hCG szint (mIU/ml)
4. hét 3 – 426 hCG szint (mIU/ml)
5. hét 19 – 7,340 hCG szint (mIU/ml)
6. hét 1,080 – 56,500 hCG szint (mIU/ml)
7-8. hét 7,650 – 229,000 hCG szint (mIU/ml)
9-12. hét 25,700 – 288,000 hCG szint (mIU/ml)
13-16.hét 13,300 – 254,000 hCG szint (mIU/ml)
7-24.hét 4,060 – 165,400 hCG szint (mIU/ml)
25-40. hét 3,640 – 117,000 hCG szint (mIU/ml)


Szerintem az egyik legjobb konstrukció az X-Epil márkájú teszt, egyszerű, gyors, olcsó, kettő van egy csomagban. DM-ben biztosan kapni is lehet. Ára max. 800 Huf, egyébként 1000 alatt általában meg lehet úszni a  bulit, a "vaterás" tesztek viszont kb. 60 forintba kerülnek.

Felhasználás szerint általában vannak a vizeletsugaras meg a mártogatós tesztek, hát nyilván ez utóbbi praktikusabb, illetve van olyan, amire egy kis vizeletet kell csöpögtetni. A dolog élvezeti értékéből ezek  a módszerek mit sem vonnak le:) Állítom, hogy mga a terhesség tényleg egy felkészítő tanfolyam a gyerekre, kezdve onnan, hogy még a 'legcsittifittibb' leendő kismama is megismerkedik a vizelettel a kezén, a padlón, a deszkán, a mosdókagylón:) Egyébként mindhez szuper használati utasítás van, nem mennék ebbe most bele, azt tartsátok be.
Azoknak, akiknek van felesleges 3000 forintjuk, vagy már tudják az eredményt és meglepetésnek szánják, ajánlom a Clearblue digitális tesztet, kiírja, hogy állapotos vagy, és a hcg-ből megsaccolja a hetet is, szóval ajándékba nagyon aranyos.

Ha megvolt a teszt, három eredményt kaphatsz. Lehet pozitív, negatív és értelmezhetetlen. Ha pozitív, gratulálok, egyelőre nincs dolgunk:)
Ha negatív, az két okból lehet. Nem vagy terhes most vagy az vagy, de még nem kimutatható. Mivel ezt nem tudjuk, ha nem jön meg a havi, mindenképpen tesztelj két nap múlva.
Az értelmezhetetlen eredményt onnan látod, hogy nem jött ki a kontroll csík a teszteden, vagy totál elázott, ez esetben is kellene még egy tesztet végezni. Na, értitek már, miért is jó az a két darabos X-Epil?:)

Ennyi fontos információt szedtem össze ezekről a kis papírcsíkokról a hetek során, ha valami kimaradt, vagy nagyon érdekel, válaszolok:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése